29 Temmuz 2011 Cuma

Malatya'nın Yapraklı Köftesi


Malatya'ya has en özel yemeklerden biridir Yapraklı Köfte. Yıllar önce Türkiye çapında yapılan bir yemek yarışmasında 2. seçilmiş. 1. hangi il derseniz? Antep olmuş:) Bir Malatya gelini olan annem sık sık yapar oldu bu yemeği. Fırsatınız olursa mutlaka deneyin derim;)

Malzemeler:

Taze kiraz/asma/ayva yaprağı (En körpe en ince olanı aynı boyda, salamura olmayacak.)
2 yemek kaşığı  Malatya usulü erik ekşisi
1 kase en ince bulgur (Simit ya da yarma denilen)
1 avuç kısırlık ince bulgur
Çok az tuz
6 adet orta boy kuru soğan
Çok az pul biber
1 yemek kaşığı tereyağ
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
500 gr yoğurt
Yarım yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
2 adet kesme şeker

Yapılışı: Yaprakları körpe olduğu için sıcak suya bir sokup, çıkarın. Soğanları küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurun, pembeleşince tereyağı koyun, pul biberi ve şekeri atın. Biraz daha kavurup ocaktan alın. Yoğurdu, yumurta sarısını, bir adet kesme şekeri,unu kısık ateşte pişirin. (Yoğurdun kesilmemesi gerekiyor.) Kaynadıktan sonra erik ekşisini içine atın. Ekşi iyice dağılsın içinde. Bir taşım kaynatıp söndürün. Bulguru kısır yapar gibi kaynar suyla ıslatın, tuzu da tın ve bekletin. Köfte gibi koyu olacak kıvamı. Kenarda 1 kase su bulundurun. Yaprağa çok az bulgur konarak, serçe parmaktan da ince ve küçük sarın. Tencereye dolma yapar gibi dizin. 1 su bardağı kaynar su koyun ve pişirin. Koyu ayran kıvamındaki pişmiş yoğurdun içine yine pişmiş dolmaları dağıtmadan tek tek içine koyun ve kısık ateşte bir taşım kaynatın. Kavurduğunuz soğanları ısıtın. Servis yaparken yoğurtlu dolmaları tabağa alıp üzerine bol soğan koyun. Afiyet olsun, sağlık versin!

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kimbilir tadı ne güzeldir..Canım çekti..

FFatiHH dedi ki...

annem dolabı doldurmuş yine :) Fazlası iyi değil :)
Malatyadayız diye hep bunu yiyecek değiliz sonuçta :)

YemekAtlası dedi ki...

Bu Kiraz Yaprağı yemeği olarak bilinir aslında. Ben Malatya'lıyım. Bu yemek benim en sevdiğim yemek. Bir seferde 3 tabak yerim ve yerini de hiç bir yemeğe değişmem. Ahh olsa da yesem ama cok uzaktayım :(

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Ben yaparım diyeceğim Nalancım ama becerebilir miyim bilmiyorum:)

Haklısınız Fd. Uzakta olunca insan daha çok istiyor galiba:)

YemekAtlası hoşgeldin:) Biz de Malatyalıyız. Babam hep yapraklı köfte der:) Gerçekten çok özel bir lezzet:) İnş. en kısa zamanda yapma imkanı bulursunuz:)

YemekAtlasi dedi ki...

Ne güzel hemşeriyiz demek ki :)